ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Kompot z Sanguinello i truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

kompot mojego przepisu wypróbowany wiele razy

Kompot z Sanguinello i truskawek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot z Sanguinello i truskawek

 

  • kompot składniki na około 1,5 litra lecz można w większej ilości wody :)

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot z Sanguinello i truskawek
Truskawki myjemy i wkładamy do rondla. Grzejemy na średnim ogniu około 2 minut, świeża truskawka lekko zasmażona zamyka swój piękny kolor robi się bardziej czerwona i słodsza dodajemy odrobinę cukru wlewamy wodę ja staram się mało rozcieńczać syropek :). 2 pomarańcze myjemy kroimy w małe kawałeczki i dodajemy to rondla. Wanilię wyciskamy nożem i dodajemy do kompotu razem ze szczyptę cynamonu i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Między czasie pozostałe pomarańcze wyciskamy sok i dolewamy do kompotu na samym końcu gotowania dokładnie jak już zgasimy palniki.Wówczas będziemy mieli ładny kolor a sok nie traci witamin z owoców co się gotowały. Mieszamy dokładnie i podajemy z oponkami na śniadanko np. kochanej do łóżka :) Piękny zapach wanilii, cynamonu, truskawek i pomarańczy potrafi zakręcić w głowie :) Pijemy ciepły jak równie na zimno z lodówki lecz ciepłe mają znakomity zapach...:) Smacznego :) :)
Kompot z Sanguinello i truskawek
podsmażone tuskawki zalewamy wodą i dodajemy cukier
Kompot z Sanguinello i truskawek
pomarańcze czerwone myjemy i kroimy na małe kawałki
Kompot z Sanguinello i truskawek
pokrojone Sanguinello dodajemy do truskawek i gotujemy