Sposób przygotowania:
Kompot z Sanguinello i truskawek
Truskawki myjemy i wkładamy do rondla. Grzejemy na średnim ogniu około 2 minut, świeża truskawka lekko zasmażona zamyka swój piękny kolor robi się bardziej czerwona i słodsza dodajemy odrobinę cukru wlewamy wodę ja staram się mało rozcieńczać syropek :). 2 pomarańcze myjemy kroimy w małe kawałeczki i dodajemy to rondla. Wanilię wyciskamy nożem i dodajemy do kompotu razem ze szczyptę cynamonu i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Między czasie pozostałe pomarańcze wyciskamy sok i dolewamy do kompotu na samym końcu gotowania dokładnie jak już zgasimy palniki.Wówczas będziemy mieli ładny kolor a sok nie traci witamin z owoców co się gotowały. Mieszamy dokładnie i podajemy z oponkami na śniadanko np. kochanej do łóżka :) Piękny zapach wanilii, cynamonu, truskawek i pomarańczy potrafi zakręcić w głowie :) Pijemy ciepły jak równie na zimno z lodówki lecz ciepłe mają znakomity zapach...:) Smacznego :) :)