mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kompot ze śliwek żółtych i truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kompot to doskonały dodatek do obiadu

Kompot ze śliwek żółtych i truskawek

Składniki:

Kompot ze śliwek żółtych i truskawek

 

  • 10 szt. żółta śliwka lub morela
  • 1/2 szt. truskawki
  • 3 l woda,
  • cukier według uznania

 

Sposób przygotowania:

Kompot ze śliwek żółtych i truskawek
Ugotowanie kompotu to nieskomplikowane wyzwanie . Potrzebujemy śliwek lub ewentualnie moreli , które dokładnie myjemy , truskawki oczywiście również myjemy i obieramy ze szypułek.Gotujemy wodę i już do wrzątku wrzucamy jedne i drugie owoce , Gdy owoce zmiękną a kompot nabierze koloru ,według uznania dodajemy cukru .Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy by mieć pewność ,że cukier całkowicie się rozpuścił.