Muffinki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wypieki z letnimi owocami są cudowne, warto je przygotować póki jeszcze trwa sezon, żeby móc delektować się tymi pysznymi słodkościami ze świeżymi owocami prosto z krzaczka.

Muffinki z truskawkami

Składniki:

Muffinki z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z truskawkami
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić na chwilę do przestygnięcia. W jednej misce wymieszać składniki "mokre" (schłodzone masło, jajka i mleko), a w osobnej misce składniki "suche" (mąkę ,cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia). Mokre składniki przelać do składników "suchych", sypkich i wszystko wymieszać najlepiej ręcznie.

Truskawki pozbawione szypułek pokroić na mniejsze kawałki i dodać do surowego jeszcze ciasta. Blaszkę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wlewać surowe ciasto do papierowych foremek ( tak nie do pełna, mniej więcej na 2/3 wysokości foremki, bo babeczki nawet sporo wyrastają).

Piec muffinki w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.