Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka, przykryć misę i odstawić na 30 minut. Następnie wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy, resztę cukru, wlać stopioną palmę z mlekiem, (palmę rozpuszczam i gdy jest płynna wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta, bez studzenia palmy), dodać żółtka i jajka, hakiem robota ciasto wyrabiać z 8 minut na nie za gęste ciasto.
Misę nakryć talerzem i odstawić na około 1 godzinę na blat kuchenny, gdy ciasto podwoi objętość. Następnie wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do formy 35x15 cm z papierem do pieczenia.
Na cieście poukładać opłukane truskawki bez szypułek, delikatnie przycisnąć dłonią w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Misę nakryć talerzem i odstawić na około 1 godzinę na blat kuchenny, gdy ciasto podwoi objętość. Następnie wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do formy 35x15 cm z papierem do pieczenia.
Na cieście poukładać opłukane truskawki bez szypułek, delikatnie przycisnąć dłonią w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.