rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Konfitura z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Świetne do podawania w jesienno-zimowe wieczory przy popołudniowej herbatce

Konfitura z wiśni

Składniki:

Konfitura z wiśni

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z wiśni
Owoce wiśni należy umyć, osączyć i wydrylować. Następnie włożyć do rondla, przesypać cukrem i zostawić do następnego dnia. Wiśnie z cukrem postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu ok 5 min, nie mieszając. Zebrać pianę. Następnie odstawić z ognia i przestudzić. Najlepiej jest gotować konfitury w kilku etapach, podgrzewać je przez pewien czas, przestudzać i znów podgrzewać. Te etapy powtarza się 3-5 razy. W sumie konfitury powinny się gotować ok 25 min. Gorące wkładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamykać i odwrócić je do góry dnem.