oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Konfitury z moreli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Konfitura można posmarować chlebem, itp...

Konfitury z moreli

Składniki:

Konfitury z moreli

 

  • 2 kg moreli
  • 2 kg cukru
  • 400 g wody

Sposób przygotowania:

Konfitury z moreli
Owoce przebrać, umyć w zimnej wodzie i nakłuć w kilku miejscach drewnianym szpikulcem. Przygotować z cukru i wody syrop, gorącym zalać owoce i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia syrop zalać do innego naczynia, po czym znów go zagotować, zalać owoce i ponownie odstawić na 24 godziny. Trzeciego dnia ugotować owoce w syropie. Pod koniec gotowania zdjąć z powierzchni konfitur pianę i dobrze pasteryzować. do piwnicy.