pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Korzenna czekośliwka na gorąco 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kakao w nowej, śliwkowo-zimowej, odsłonie.

Korzenna czekośliwka na gorąco 3

Składniki:

Korzenna czekośliwka na gorąco 3

 

  • dla 1 osoby;

 

  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

 

Sposób przygotowania:

Korzenna czekośliwka na gorąco 3
Rondelek należy przepłukać zimną wodą - wtedy mleko nie będzie się przypalać. Mleko wlewamy do rondelka. Wsypujemy kakao - trzepaczką dokładnie rozprowadzamy je z mlekiem - tak, aby nie było grudek. Dodajemy cynamon. Trzepaczką dokładnie mieszamy go z kakao. Na wolnym ogniu podgrzewamy do uzyskania gładkiej, czekoladowej konsystencji. Wsypujemy cukier i nadal mieszając rozprowadzamy go z napojem. Kiedy już kakao będzie gorące zdejmujemy je z ognia i dodajemy powidła śliwkowe. Trzepaczką rozprowadzamy z naszym napojem. Przelewamy do wysokiej szklanki. Można podawać udekorowane ubitą śmietanką lub odrobiną spienionego mleka.