nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kostka śliwkowe-wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon śliwkowo-wiśniowy czas zacząć. Ciasto jest lekko kwaskowe i naprawdę smaczne. Choć wygląda na skomplikowane robi się je szybko.

Kostka śliwkowe-wiśniowa

Składniki:

Kostka śliwkowe-wiśniowa

Biszkopt

Warstwa śliwkowa

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 350 g świeżych śliwek
  • 5 łyżek wody

Warstwa jogurtowa

  • 2 pełne łyżki jogurtu
  • 1 galaretka wiśniowa

Warstwa górna

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 300 g wiśni

Sposób przygotowania:

Kostka śliwkowe-wiśniowa

ETAP 1:

Kostka śliwkowe-wiśniowa
Przygotowanie masy biszkoptowej do ciasta

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier. Następnie dodaję żółtka oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 25 minut. Przekrawam na dwa blaty.

ETAP 2:

Kostka śliwkowe-wiśniowa
Usuwanie pestek że świeżych śliwek na mus

Ze śliwek usuwam pestki i wkładam do garnka dodaję wodę i mieszam na małym ogniu. Miksuję na jednolitą masę i dodaję galaretkę.

ETAP 3:

Kostka śliwkowe-wiśniowa
Mus wylany na biszkopt wkładam do lodówki

Mus wylewam na biszkopt i wkładam do lodówki.

ETAP 4:

Kostka śliwkowe-wiśniowa
Jogurt naturalny dodaję do galaretki wiśniowej

Galaretkę rozpuszczam w szklance wody. Gdy ostygnie dodaję jogurt i dokładnie mieszam aby nie było grudek jogurtu.

ETAP 5:

Kostka śliwkowe-wiśniowa
Masę z jogurtem naturalnym przekładam na mus

Masę z jogurtem przekładam na mus. Kiedy zastygnie kładę drugi biszkopt.

ETAP 6:

Wydrążone wiśnie kładę na biszkopt. Galaretkę rozpuszczam w dwóch niepełnych szklankach wody i wylewam tężejącą na wiśnie.