Sposób przygotowania:
Kostka śliwkowe-wiśniowaETAP 1:
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier. Następnie dodaję żółtka oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 25 minut. Przekrawam na dwa blaty.
ETAP 2:
Ze śliwek usuwam pestki i wkładam do garnka dodaję wodę i mieszam na małym ogniu. Miksuję na jednolitą masę i dodaję galaretkę.
ETAP 3:
Mus wylewam na biszkopt i wkładam do lodówki.
ETAP 4:
Galaretkę rozpuszczam w szklance wody. Gdy ostygnie dodaję jogurt i dokładnie mieszam aby nie było grudek jogurtu.
ETAP 5:
Masę z jogurtem przekładam na mus. Kiedy zastygnie kładę drugi biszkopt.
ETAP 6:
Wydrążone wiśnie kładę na biszkopt. Galaretkę rozpuszczam w dwóch niepełnych szklankach wody i wylewam tężejącą na wiśnie.