Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Placek drożdżowy ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza propozycja to placek drożdżowy ze śliwkami. Śliwki są to owoce nieco kwaskowe, więc doskonale komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym.

Placek drożdżowy ze śliwkami

Składniki:

Placek drożdżowy ze śliwkami

na ciasto drożdżowe

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy ze śliwkami
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże łączymy z łyżką cukru, mąki i mleka. Tworzymy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy. Mąkę, cukier, ciepłe mleko, masło, jajka oraz wyrośnięty rozczyn łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godzin. Ponownie zagniatamy.

Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Śliwki układamy skórką do wewnątrz do ciasta. Odstawiamy ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Cukier, mąkę i masło mieszamy tworząc kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy.