nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Sernik na zimno z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kończy się sezon truskawkowy dlatego warto spróbować tego sernika z musem truskawkowym, galaretką oraz serkiem mascarpone.

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Składniki:

Sernik na zimno z musem truskawkowym

 

  • Składniki na okrągłą formę o średnicy 18 cm:
  • 250 g sera mascarpone
  • 170 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g truskawek
  • okrągłe biszkopty na spód

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z musem truskawkowym
Spód formy wykładam biszkoptami lub herbatnikami. Truskawki miksuję blenderem na mus.

Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wody. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję serek oraz cukier i dokładnie mieszam.

Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję połowę galaretki truskawkowej, a do drugiej połowę rozpuszczonej żelatyny. Pozostałą żelatynę dodaję do musu truskawkowego. Otrzymałam 4 różne masy, które wylewam naprzemiennie na biszkopty. Odstawiam do lodówki do zastygnięcia.