mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Kotlety drobiowe siekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te kotleciki posmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Soczyste, delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach.

Kotlety drobiowe siekane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety drobiowe siekane

 

  • 300g filetu z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 1 łyżka maki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona)
  • szczypta tymianku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe siekane
Mięso oczyściłam z błon, pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrałam, drobno posiekałam.

Do mięsa dodałam majonez, cebulę, czosnek, doprawiłam do smaku, wymieszałam i odstawiłam na 2 godziny do lodówki (jeśli brakuje nam czasu, można pominąć marynowanie w lodówce).

Następnie dodałam jajko, mąkę, wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam olej, łyżką wykładałam płaskie kotlety (jak racuchy), smażyłam na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety poddusiłam pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut.

Smacznego!
Kotlety drobiowe siekane
Mięso oczyściłam z błon, pokroiłam w drobną kostkę.
Kotlety drobiowe siekane
Do mięsa dodałam majonez, cebulę, czosnek, doprawiłam do smaku, wymieszałam
Kotlety drobiowe siekane
do masy mięsnej dodałam jajko, mąkę, wymieszałam.
Kotlety drobiowe siekane
Na patelni rozgrzałam olej, łyżką wykładałam płaskie kotlety (jak racuchy), smażyłam na rumiano z obu stron.

Tagi:

danie mięso