marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem jajeczny z Malibu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremy deserowe z procentami są przeznaczone dla osób dorosłych Różnorodne smaki i bakaliowe dodatki jak orzechy, wiórki kokosowe lub migdały są często dodawane.

Krem jajeczny z Malibu

Składniki:

Krem jajeczny z Malibu

 

  • 4-6 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki likieru bezbarwnego Malibu,
  • 1/4 likieru amaretto lub syropu w tym samym smaku,
  • 1/2 l. garnka wody,
  • 5 płatków żelatyny,
  • łyżka zimnej wody,
  • czekoladowa polewa lub takież wiórki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krem jajeczny z Malibu
Skorupki na jajkach sparzyć wrzątkiem, a następnie rozbić nad miską oraz oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na parze na wolnym ogniu przez 20 min. Potem dodać pół szklanki likieru kokosowego bez dodatku mlecznego do masy jajecznej z likierem amaretto i nadal ucierać przez 5 min. Żelatynę namoczyć w łyżce lub szklance z zimną wodą, aż napęcznieje. Zestawić i wystudzić, białka ubić na sztywno i wymieszać z ostudzoną masą i napęczniałą żelatyną oraz przełożyć do wysokich szklanych pucharków. Pucharki wstawić do lodówki na niecałą godzinę, aż masa stężeje. Po upływie czasu wyjąć pucharki i dekorować krem wiórkami lub polewą, którą wlać do brystolowej stulejki i cieniutką strużką tworzyć esy-floresy na powierzchni kremu.