Do czego stosować kremy?

Kremy są pysznymi nadzieniami do rozmaitych wypieków – biszkoptów, tortów czy najzwyklejszego ciasta piaskowego. Nierzadko wypełnia się nimi słodkie muffiny czy kruchą tarte, na której wierzchu układa się owoce. Nieodłącznym dodatkiem do przysmaku jakim są eklerki czy ptysie z malinową frużeliną jest puszysta bita śmietana. Ponadto, kremy mogą stanowić bazę deseru. Wyśmienity delikatny krem czekoladowy można serwować w eleganckich pucharkach. Przygotuje się go z tabliczek deserowej lub gorzkiej czekolady, śmietany tortowej i cukru pudru. Doskonale smakuje podany z biszkoptami, posypany rodzynkami w czekoladzie i kawą rozpuszczalną, która nada deserowi dodatkowego aromatu.

Krem orzechowy

Smaczną masą do tortów, ale również do delikatnych biszkoptów czy kruchych babeczek jest krem orzechowy. Bazą do jego przygotowania są mielone orzechy włoskie. Ponadto, niezbędnymi składnikami do produkcji puszystego i aksamitnego kremu są: mleko, miękkie masło i cukier puder. Niektóre przepisy zakładają również użycie spirytusu. Babeczki (muffinki) często wypełnia się nutellą uwielbianą zwłaszcza przez dzieci. Dzięki temu dodatkowi, wypiek uzyskuje oryginalny orzechowo-czekoladowy smak.

Krem budyniowy

Jedną z najbardziej lubianych mas jest krem budyniowy, który znany jest wszystkim miłośnikom słodkości i domowych wypieków. Dodawany jest przede wszystkim do delikatnej karpatki i smacznych napoleonek. Masa budyniowa często wykorzystywana jest w sezonie wakacyjnym do nadziewania tarty ze świeżymi owocami. Do przygotowania lekkiego kremu budyniowego, którym przekłada się charakterystyczne, lekko pofałdowane ciasto karpatki, potrzebne są: masło, mleko, cukier puder, jaja oraz mąka ziemniaczana i pszenna. Masę budyniową wykorzystywaną w produkcji efektownych tortów można wzbogacać o rozmaite dodatki, jak kakao, ajerkoniak lub inny alkohol czy sok z cytryny.

Krem kawowy

Jedną z klasycznych mas, którą przekłada się torty, nadziewa babeczki lub podaje w deserowych pucharkach jest krem kawowy. Można go przygotować bez dodatku mleka, śmietany, jaj i pozbawiony glutenu, przez co ma zastosowanie w popularnej diecie bezglutenowej. Wyśmienity krem kawowy wykona się na bazie kaszy jaglanej, kawy zbożowej i rozpuszczalnej, kilku szklanek wody, masła i cukru. Nieco zdrowszą wersją kremu będzie ta, w której masło zastąpi się olejem kokosowym a biały cukier – trzcinowym nierafinowanym. Aromatycznym dodatkiem do masy kawowej jest świeży sok wyciśnięty z pomarańczy.
Krem budyniowy

Krem budyniowy

Idealnym rodzajem kremu do przekładania tortów czy innych ciast jest krem budyniowy. Cechuje się lekkością, puszystością i łatwością przygotowania. Krem budyniowy można wzbogacić o dodatki w postaci kakao, soku z cytryny czy alkoholu, na przykład ajerkoniaku. Żaden amator słodkości nie odmówi sobie tarty z owocami i kremem budyniowym czy babeczek wzbogaconych o budyniowy krem, który nada im delikatność.

Krem kokosowy

Krem kokosowy

Krem kokosowy do drinków i herbatników można przygotować w 15 minut. Wystarczą wiórki kokosowe, cukier lub miód i blender. Krem kokosowy do tortu i ciasta prócz wiórek może zawierać mleko, mleczko kokosowe, białą czekoladę, budyń, serek mascarpone, masło, margarynę, żółtka jaj, a nawet odrobinę alkoholu, np. malibu. Krem kokosowy z mascarpone jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach, a zaprawiony alkoholem – nabiera wyrazistości. Pysznie smakuje zwłaszcza w cieście rafaello.

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Pyszny krem czekoladowy można stworzyć przy pomocy mleka, cukru pudru, gorzkiej czekolady, orzechów oraz masła. Doskonałym deserem, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających gości są ciasta i biszkopty czekoladowe. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, kwaśnymi, a nawet wytrawnymi. Polewa czekoladowa jest często stosowanym uzupełnieniem biszkoptów, placków, tortów i babeczek. Dla osób preferujących mniej słodkie wypieki dobrym rozwiązaniem są ciasta czekoladowe z owocami, wiśniami i kremem czy delikatnym serkiem mascarpone.

Krem maślany

Krem maślany

Krem maślany to najprostszy rodzaj masy do przekładania ciast, który kojarzy się z dzieciństwem w czasach PRL-u. Do jego przygotowania wystarczą jajko, cukier, masło oraz – opcjonalnie – cukier waniliowy i kakao (w wersji czekoladowej). Można wykorzystać krem maślany do dekoracji tortu, babeczek i muffinek. Nadaje się zwłaszcza jako baza pod masę cukrową (czyli lukier plastyczny). Nie tylko sprawia, że dekoracja bardzo dobrze się trzyma, lecz także wzbogaca smak deseru.

Krem patissiere

Krem patissiere

Krem patissiere to francuski dodatek do deserów, który w wersji podstawowej robi się z żółtek, mąki, mleka i cukru. Warto jednak wzbogacić jego smak wanilią lub odrobiną likieru. Smakiem przypomina budyń, lecz jest nieco delikatniejszy ze względu na większą zawartość żółtek. Krem patissier najlepiej smakuje z ciastem ptysiowym, w tarcie i w tartaletkach. Jego konsystencja pozwala na dekorację tortów, ciast i muffinek. Idealnie komponuje się ze świeżymi owocami. Pasują do niego zwłaszcza maliny.

Krem chałwowy

Krem chałwowy

Krem chałwowy idealnie nadaje się do przełożenia tortu, a zwłaszcza tortu bezowego. To jednak nie jedyne jego zastosowanie – równie dobrze komponuje się z babeczkami i ciastem o czekoladowym spodzie. Łasuchy mogą się zajadać samym kremem chałowym wymieszanym z owocami i posypanym pokruszonymi herbatnikami. Nadaje się do podania nawet na uroczystym przyjęciu, bo przygotowany z budyniem lub mascarpone, na delikatnej śmietance, uchodzi za wykwintny deser.

Krem do tortu

Krem do tortu

Krem do tortu przygotowuje się w zależności od typu ciasta. Do miodowników oraz orzechowców idealnie nadają się kremy z kaszy manny. Torty lekkie, z owocami i galaretką doskonale łączą się z masą mascarpone. Wypieki wysokotłuszczowe natomiast robi się z kremem jogurtowym lub budyniowym. Ponadto krem do tortu można przygotować również z bitej śmietany, która świetnie sprawdzi się w ciastach typu chmurka czy piórko. Niekiedy do wypieków używany jest też krem maślany dobrze komponujący się z ciemnym biszkoptem nasączonym alkoholem.

Krem z mascarpone

Krem z mascarpone

Krem z mascarpone jest najprostszym w przygotowaniu kremem do tortów, ciast, deserów i babeczek. Ma łagodny smak i łatwą do utrzymania konsystencje (nie potrzeba żelatyny do usztywniania dekoracji). Kupując ser mascarpone, należy wybrać jak najtłustszy (minimum 75 procent), dzięki temu krem będzie gęściejszy. Dodatkowo do zrobienia masy przyda się odrobina cukru pudru, ekstraktu z wanilii, soku z cytryny, likieru (np. amaretto), kakao, kawy rozpuszczalnej lub barwnika spożywczego (jeśli ma mieć konkretny kolor).

Znaleźliśmy 533 przepisów w kategorii Kremy

Krem daktylowy

Krem daktylowy

WWWiola WWWiola
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: