Sposób przygotowania:
Krem karmelowy 1
Ze 150 g cukru i 4 łyżek wody robimy karmel. Wlewamy do foremki na babkę lub szczelnej tortownicy by ostygł. Karmel powinien mieć konsystencję miodu i pokrywac dno formy. Zagotowujemy 1 l mleka, dodajemy 200 g cukru, wanilię, wlewamy do miski w której ubijamy z 5 żółtkami i 5 całymi jajkami. Wlewamy przez sito do formy z karmelem. Gotujemy na parze w piekarniku przy niewysokiej temperaturze 1-1,5 godziny. Kąpiel wodna nie może się gotować. Pozostawiamy do ostygnięcia, a póxniej na 48 godzin wstawiamy do lodówki pod przykryciem. Karmel jest najlepszy z kremem angielskim: 8 żółtek utzeć z 100 g cukru, po czym dodać 1/2 l gotującego się mleka. Ostudzić i polac krem wyjęty na głęboki półmisek.
darek112