mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

krem kawowy wg Mikasi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

szybki deser na podwieczorek, zamiast filiżanki kawy

krem kawowy wg Mikasi

Składniki:

krem kawowy wg Mikasi

 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 filiżanka ciepłej mocnej kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 laski wanilii
  • ilości na 4 nieduże porcje

Sposób przygotowania:

krem kawowy wg Mikasi
Żółtko zmiksować w misce z cukrem, stopniowo dodawać ciepłą kawę. Następnie powoli wsypywać mąkę i dalej miksować. W osobnym garnku zagotować mleko z miąższem wanilii. Do gotującego się mleka dodawać kawę z żółtkiem i całość mieszać, aż utworzy się gęsta masa. Krem przełożyć do pucharków czy filiżanek i udekorować wiórkami kokosowymi. Najlepszy na ciepło.

Tagi:

kawa