Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Krewetki w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miła odmiana dla codziennego obiadu - krewetki w towarzystwie papryki.

Krewetki w sosie paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetki w sosie paprykowym

 

  • 100 g krewetek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1/2 ząbka czonku,
  • 1 cebula biała,
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego,
  • natka pietruszki,
  • ryż

 

Sposób przygotowania:

Krewetki w sosie paprykowym
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w paski. Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. W między czasie przygotowujemy bulion drobiowy oraz siekamy drobno natkę pietruszki. Cebulę z czosnkiem szklimy na masełku, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Po kilku minutach podlewamy bulionem i dusimy dalej. Dodajemy krewetki i dusimy jeszcze kilka minut do miękkości papryki - ale nie za długo. Krewetki smakują wyśmienicie podane z ryżem. Smacznego ;)
Krewetki w sosie paprykowym
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie paski.
Krewetki w sosie paprykowym
Paprykę kroimy w kostkę. Przygotowujemy bulion drobiowy.
Krewetki w sosie paprykowym
Dusimy cebulkę z czosnkiem na masełku, później dodajemy paprykę.
Krewetki w sosie paprykowym
W między czasie podlewamy bulionem i dusimy dalej.