Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Krówki cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo słodkie krówki o posmaku cappuccino.

Krówki cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krówki cappuccino

 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 szklanki cukru
  • 150 g palmy
  • 2 czubate łyżki cappuccino

Sposób przygotowania:

Krówki cappuccino
Do garnka wsypać cukier i wlać mleko. Palmę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do cukru z mlekiem. Wszystko podgrzewać tak długo, aż palma i cukier się rozpuszczą. Wsypać proszek cappuccino (dałam waniliowe), dokładnie wymieszać. Całość gotować ok. 25-30 minut. Cały czas mieszać i uważać, żeby nie wykipiało. Jak masa przestani się unosić (kipieć), zdjąć ją z ognia i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie masę mieszać energicznie drewnianą łyżką tak długo, aż zacznie gęstnieć. Foremkę np. keksówkę wysmarować lekko olejem, przelać do niej masę i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Jak masa stwardnieje, wyjąć ją z foremki i pokroić na mniejsze kawałki.
Krówki cappuccino
Cukier wsypany do garnka i zalany mlekiem.
Krówki cappuccino
Pokrojona na mniejsze kawałki palma dodana do mleka z cukrem.
Krówki cappuccino
Masa na krówki gotowana tak długo aż przestała się unosić kipieć.
Krówki cappuccino
Wymieszana drewnianą łyżką masa przelana do foremki.