Sposób przygotowania:
Kruche ciasto ze śliwkami
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka i mieszamy.
Dodajemy zimne, posiekane masło i zagniatamy ciasto. Formujemy walec i przecinamy na pół.
Jedną część ciasta kroimy w plastry i wylepiamy nimi spód blachy.
Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki. Układamy śliwki na cieście skórką do dołu. Oprószamy je cukrem waniliowym.
Drugą połowę ciasta rwiemy kawałki i układamy na wierzchu. Pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Dodajemy zimne, posiekane masło i zagniatamy ciasto. Formujemy walec i przecinamy na pół.
Jedną część ciasta kroimy w plastry i wylepiamy nimi spód blachy.
Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki. Układamy śliwki na cieście skórką do dołu. Oprószamy je cukrem waniliowym.
Drugą połowę ciasta rwiemy kawałki i układamy na wierzchu. Pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.