Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kruche ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste w przygotowaniu i smaczne kruche ciasto z dojrzałymi śliwkami węgierkami, oprószone cukrem pudrem.

Kruche ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami

 

  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gram masła
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka i mieszamy.

Dodajemy zimne, posiekane masło i zagniatamy ciasto. Formujemy walec i przecinamy na pół.

Jedną część ciasta kroimy w plastry i wylepiamy nimi spód blachy.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki. Układamy śliwki na cieście skórką do dołu. Oprószamy je cukrem waniliowym.

Drugą połowę ciasta rwiemy kawałki i układamy na wierzchu. Pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Kruche ciasto ze śliwkami
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka i mieszamy.
Kruche ciasto ze śliwkami
Dodajemy zimne, posiekane masło i zagniatamy ciasto.
Kruche ciasto ze śliwkami
Jedną część ciasta kroimy w plastry i wylepiamy nimi spód blachy.
Kruche ciasto ze śliwkami
Drugą połowę ciasta rwiemy kawałki i układamy na wierzchu.