kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto z kakao i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto z jabłkami i kakao. Super smakuje z kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Polecam.

Ciasto z kakao i jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto z kakao i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kakao i jabłkami
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jabłka obieramy i kroimy w cząstki. Jajka wybijamy do miski i wsypujemy oba cukry, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i masło. Miksujemy do połączenia się składników.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a ranty smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto i układamy pokrojone jabłka, wciskamy w ciasto.

Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z kakao i jabłkami
Do wybitnych jajek wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
Ciasto z kakao i jabłkami
Do ubitej masy jajecznej dodajemy kakao i masło.
Ciasto z kakao i jabłkami
Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto z kakao i jabłkami
O ranę ze skórki jabłka kroimy na małe cząstki.
Ciasto z kakao i jabłkami
Jabłka wkładamy do ciasta i dociskamy.