kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Rolada biszkoptowa z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo smaczne ciasto. Pyszna i delikatna rolada biszkoptowa z jabłkami. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Rolada biszkoptowa z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z jabłkami

 

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • blaszka z piekarnika
  • papier do pieczenia
  • wilgotna ściereczka

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z jabłkami
Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Odstawiamy.

Jajka wybijamy do miski i wsypujemy oba cukry, ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i wlewamy olej, miksujemy do połączenia składników.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy jabłka i wyrównujemy. Posypujemy cynamonem i wlewamy przygotowane ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę, tak aby papier do pieczenia był na wierzchu. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy roladę, odstawiamy do ostudzenia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Obrane ze skórki jabłka kroimy w kosteczkę.
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Do wybitnych jajek wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Do ubitej masy jajecznej dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia.
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy cynamonem.
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Na jabłka wlewamy ciasto biszkoptowe.