kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka jogurtowa ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na babkę z dodatkiem śliwek węgierek. Babka jest szybka i prosta w przygotowaniu. Śliwki opadły na dno ciasta, ale to nic nie ujmuje w smaku. Na drugi raz śliwki posypię mąką, zanim dodam do ciasta. Babka pysznie smakuje. Polecam.

Babka jogurtowa ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka jogurtowa ze śliwkami

 

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl ksylitolu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 75 ml mleka owsianego
  • 75 ml oleju
  • 2 i 1/2 szkl mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ok. 300 g śliwek
  • keksówka 30 x 12
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa ze śliwkami
Śliwki myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy i usuwamy pestki, kroimy w dużą kostkę. Do miski przekładamy wybite jajka, ksylitol, jogurt. Wlewamy mleko i olej, miksujemy do połaczenia składników.

Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy . Wkładamy pokrojone śliwki i mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Babka jogurtowa ze śliwkami
Jogurt, olej, ksylitol, jajka, mleko miksujemy.
Babka jogurtowa ze śliwkami
Następnie dosypujemy mąkę orkiszową i proszek do pieczenia.
Babka jogurtowa ze śliwkami
Pokrojone śliwki dodajemy do ciasta i mieszamy.
Babka jogurtowa ze śliwkami
Tak wygląda babka ze śliwkami po upieczeniu.