olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kruszon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kruszon to bardzo uroczysty napój na specjalne okazje, jest to uroczysty napój jaroszów.

Kruszon

Składniki:

Kruszon

 

  • 2 pomarańcze
  • 20 dag cukru
  • butelka lekkiego białego wina
  • 2 małę buteleczki wody sodowej
  • sok z 1 cytryny
  • ew. morele i ananasy
  • 2-3 kostki lodu

Sposób przygotowania:

Kruszon
Pomarańcze obieramy, oczyszczając je także z białej skóry. Kroimy w cienkie półplasterki, posypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Tuż przed podaniem wrzucamy do dzbanka pomarańcze, kostki lodu, wino, wodę sodową i przyprawiamy do smaku cukrem (ew.) i sokiem z cytryny. Kruszon można podawać z dodatkiem pokrojonych w paseczki moreli lub ananasów. Doskonałe na urodzinowo-imieninowy toast dla dorosłych! :)

Tagi:

lody