smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Kukułczanka-likier

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Likier z cukierków kukułek. Wymaga trochę czasu zanim otrzymamy gotowy do picia, ale dla smaku warto odczekać.

Kukułczanka-likier

Składniki:

Kukułczanka-likier

 

  • 1/2 l białej wódki
  • 400 g cukierków kukułek
  • 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego

Sposób przygotowania:

Kukułczanka-likier
1 Cukierki wyjąć z papierków i wrzucić do większego słoika 2. Zalać cukierki wódką i dobrze wymieszać potrząsając zakręconym słoikiem. 3 Przez około 3-4 dni raz dziennie potrząsać słoikiem, aby przyspieszyć rozpuszczenie się cukierków w alkoholu. 4 Przechowywać w ciemnym miejscu 5 Po rozpuszczeniu dodać mleko skondensowane, wymieszać o odstawić w chłodne ciemne miejsce.