katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Kurczak na grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oprócz wspaniałych kiełbasek i pysznego karczku z grilla smaczne jest też grillowane mięso z kurczaka.

Kurczak na grilla

Składniki:

Kurczak na grilla

 

  • mięso drobiowe (skrzydełka i udka)12 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • sok z ok 1/2 cytryny
  • sól morska
  • przyprawa grillowa
  • majeranek lub inne przyprawy

Sposób przygotowania:

Kurczak na grilla
Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy jeśli jest taka konieczność kroimy na mniejsze kawałki.

Skrapiamy mięso sokiem z cytryny i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprószamy solą morską. Można oprószyć majerankiem albo dowolnymi ziołami. Odstawiamy mięso na chociaż ok 30 min.

Wykładać mięso na tacki albo na ruszt i grillować do miękkości.