Sposób przygotowania:
Porzeczkowy kurczak z grilla z sosemETAP 1:
Porzeczki myję, obieram, przekładam na patelnię, dodaję miód, wino i smażę aż owoce będą miękkie i marynata się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito.
ETAP 2:
Udka przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, koper pokrojony, mieszam i odstawiam na noc do lodówki.
ETAP 3:
Kurczaka wyjmuję z marynaty i smaruję marynatą porzeczkową. Zostawiam łyżkę marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła.
Sos:
Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę.