Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Kuskusowa sałatka z miętowym kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka o ciekawym orientalnym smaku z wyraźną nutą mięty, może stać się daniem głównym dla czterech osób.

Kuskusowa sałatka z miętowym kurczakiem

Składniki:

Kuskusowa sałatka z miętowym kurczakiem

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 gruszki
  • 1 długi ogórek
  • 250g kuskusu
  • 3 garście rukoli lub roszponki
  • 3 łyżki świeżej mięty
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z małej pomarańczy
  • sól

Sposób przygotowania:

Kuskusowa sałatka z miętowym kurczakiem
Piersi kurczaka pokroić w średnią kostkę i marynować przez co najmniej 6 godzin w połączonych - occie balsamicznym, oliwie, miodzie, posiekanej mięcie i soli. Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu (umieścić w misce i zalać posoloną wodą tak aby jej poziom sięgał 1cm nad kuskusem). Ogórka i gruszkę pokroić w kostkę. Rukolę lub roszponkę posiekać drobno. Usmażyć kurczaka na patelni (specjalnie go nie odsączać z marynaty ale też nie wylewać jej w całości na patelnię, bo będzie się gotować a nie smażyć). Uwaga miód się karmelizuje, więc smażyć na średnim ogniu aby kurczak się nie spalił. Wszystkie składniki połączyć w misce. Pozostałość ze smażenia kurczaka na patelni zalać sokiem z pomarańczy i lekko odparować, następnie zalać powstałym sosem sałatkę. Ponownie wymieszać. Smacznego!