Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kwas chlebowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepszy na pragnienie.

Kwas chlebowy

Składniki:

Kwas chlebowy

 

  • 1 kg żytniego chleba razowego
  • 30 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka surowego ryżu

Sposób przygotowania:

Kwas chlebowy
Pokrojony na kromki i wysuszony chleb zalać 5 litrami przegotowanej wody z cukrem. Dodać skórkę cytrynową. Pozostawić na kilka godzin. Przecedzić przez gęste sito. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 godzin. Ponownie przecedzić. Przygotować 10 półlitrowych butelek. Do każdej wrzucić 4 rodzynki i kilka ziarenek ryżu. Butelki szczelnie zamknąć. Wynieść w chłodne miejsce poukładać w pozycji leżącej. Nadaje się do picia po co najmniej 2 dniach. Po otwarciu butelki płyn delikatnie zlać z nad osadu. Spożywać schłodzony.

Tagi:

ryż chleb