ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Łatwe ciasto śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe, proste, szybkie, tanie ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto zawsze się udaje i najlepiej smakuje ze śliwkami.

Łatwe ciasto śliwkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łatwe ciasto śliwkowe

 

  • jajka 7 sztuk "M",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • margaryna miękka 15 dag,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • śliwki węgierki 70 dag,
  • puder cukier 1 szklanka,
  • woda gorąca 2,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Łatwe ciasto śliwkowe
Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Dwie formy keksówki silikonowe 20 cm, ciasto po równo wyłożyć do form, gęsto poukładać wypestkowane śliwki, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto wystudzić.

Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia lukru.
Łatwe ciasto śliwkowe
Margaryna powinna być miękka i jajka w temperaturze pokojowej.
Łatwe ciasto śliwkowe
Po dodaniu mąki ciasto nie ma grudek, jest gładkie.
Łatwe ciasto śliwkowe
W keksówkach idealnie ciasto się upiecze.