Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Ciasto kapitańskie(bez pieczenia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ajerkoniak nadaje ciekawego i interesującego smaku. Samo ciasto przełożone jest herbatnikami. Co tworzy ciekawy czarno - biały wzór.

Ciasto kapitańskie(bez pieczenia)

Składniki:

Ciasto kapitańskie(bez pieczenia)

na krem budyniowy

  • 600 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 120 g budyniu waniliowego
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 2 żółtka

dodatkowo

  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 8 g śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Ciasto kapitańskie(bez pieczenia)
Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy żółtka i budynie.

Do gotującego się mleka dodajemy przygotowana mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

Dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. 

Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Herbatniki układam na kwadratowej formie do pieczenia. Układam 1/2 kremu na herbatnikach. Na masie układam ponownie herbatniki. Na herbatnikach ponownie 1/2 kremu. Na kremie ostatnią warstwę herbatników. Na herbatnikach smaruję bita śmietanę. Dowolnie dekoruję.