Sposób przygotowania:
Sernik porzeczkowyETAP 1:
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić gałązek. 200 g przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować, następnie przetrzeć przez sito.
ETAP 2:
Masło roztopić i ostudzić, Do miski wbić jajka, dodać oba rodzaje „cukru” i utrzeć na jasną masę. Partiami dodawać ser i dokładnie mieszać po każdej łyżce.
ETAP 3:
Wlać masło oraz mus z porzeczek, zmiskować. Na koniec dodać mąkę i po raz ostatni wymieszać mikserem.
Do małej miseczki przesypać porzeczki w całości, dodać łyżeczkę mąki i ostrożnie wymieszać.
Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać silikonową łyżkę.
ETAP 4:
Tortownicę o średnicy 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, od spodu ( na zewnątrz) zabezpieczyć folią aluminiową i wlać masę serową. Tortownicę wstawić do większej formy wypełnionej do 1/3 wysokości ciepłą wodą, sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do 160 st i wstawić sernik.
Piec około godziny, następnie zostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Gdy to nastąpi włożyć do lodówki na całą noc.
Frużelina:
Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić gałązek. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody oraz erytrol i na małym ogniu zagotować. W międzyczasie mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do zagotowanych owoców dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 1 minute stale mieszając.
Zdjąć z ognia i ostudzić. Sernik uwolnić z obręczy i polać frużeliną, wstawić do lodówki na jeszcze godzinę i podawać, smacznego!