Sposób przygotowania:
Drożdżówki z białym serem i wiśniamiWykonanie ciasta:
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, oba cukry, wbijamy jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Składniki mieszamy widelcem, nie zagniatamy, mieszamy, aż składniki połączą się. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie do ciasta wlewamy olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut, zagniatamy aż będzie gładkie, lśniące i będzie nam odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, żeby pięknie nam wyrosło.
Nadzienie:
Nadzienie: Ser na sernik rozcieramy z cukrami, budyniami w proszku i jajkiem, dodajemy wiśnie pokrojone na mniejsze kawałki i odciśnięte z nadmiaru soku, dokładnie mieszamy.
Formowanie drożdżówek:
Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na połowę prostokąta nakładamy sporą porcję nadzienia, druga część ciasta nacinamy i przykrywamy nią nadzienie, dokładnie zlepiamy brzegi.
Do pieczenia:
Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną, odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.
Pieczenie:
Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Podanie:
Podanie: Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk drożdżówek.
Między drożdżówkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.