SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z białym serem i wiśniami

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Drożdżówki z białym serem i wiśniami

Pyszne i niezwykle puchate drożdżówki. W sezonie wiśniowym obowiązkowo trzeba upiec. Na podwieczorek i na piknik. Bardzo polecam.

Składniki:

Drożdżówki z białym serem i wiśniami

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z białym serem i wiśniami

Wykonanie ciasta:

Drożdżówki z białym serem i wiśniami
Z podanych składników wykonujemy ciasto drożdżowe.

Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, oba cukry, wbijamy jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Składniki mieszamy widelcem, nie zagniatamy, mieszamy, aż składniki połączą się. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie do ciasta wlewamy olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut, zagniatamy aż będzie gładkie, lśniące i będzie nam odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, żeby pięknie nam wyrosło.

Nadzienie:

Drożdżówki z białym serem i wiśniami
Z podanych składników wykonujemy nadzienie serowe.

Nadzienie: Ser na sernik rozcieramy z cukrami, budyniami w proszku i jajkiem, dodajemy wiśnie pokrojone na mniejsze kawałki i odciśnięte z nadmiaru soku, dokładnie mieszamy.

Formowanie drożdżówek:

Drożdżówki z białym serem i wiśniami
Następnie z ciasta i nadzienia formujemy drożdżówki.

Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na połowę prostokąta nakładamy sporą porcję nadzienia, druga część ciasta nacinamy i przykrywamy nią nadzienie, dokładnie zlepiamy brzegi.

Do pieczenia:

Drożdżówki z białym serem i wiśniami
Następnie drożdżówki układamy na blaszkach.

Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną, odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.

Pieczenie:

Drożdżówki z białym serem i wiśniami
Pieczemy je do ładnego zrumienienia się. Studzimy.

Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Podanie:

Drożdżówki z białym serem i wiśniami
Gotowe wytudzone drożdżówki z wiśniami podajemy.

Podanie: Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk drożdżówek.
Między drożdżówkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.