Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lekka sałatka z chia i kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Lekka wiosenna sałatka z roszponki z dodatkiem ogórka, rzodkiewki, kiełków i nasion szałwii hiszpańskiej, przemycone, niewykryte, mój sukces.

Lekka sałatka z chia i kiełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka sałatka z chia i kiełkami

 

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka chia
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 zielony ogórek
  • 5 rzodkiewek
  • 0,75 opakowania roszponki
  • 2 garście kiełków

Sposób przygotowania:

Lekka sałatka z chia i kiełkami
Do miski wrzucić jogurt grecki, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, dodać sól i pieprz, wsypać nasiona chia (szałwii hiszpańskiej), wymieszać i odstawić na 30 minut.

W między czasie opłukać i osuszyć szczypiorek, posiekać i wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć, odciąć końcówki, pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do miski.

Roszponkę umyć, osuszyć, dodać do miski, wrzucić także kiełki (użyłam rzodkiewki i brokuła), wymieszać delikatnie.

Podawać od razu.
Lekka sałatka z chia i kiełkami
Chia namoczyć w jogurcie, dodać przyprawy i czosnke
Lekka sałatka z chia i kiełkami
dodać posiekany drobny szczypiorek, zamieszać
Lekka sałatka z chia i kiełkami
ogórek i rzodkiewki przygotować i pokroić
Lekka sałatka z chia i kiełkami
dodać umytą roszponkę i kiełki, wymieszać