Sposób przygotowania:
Lekki deser serniczkowy z truskawkami
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować blenderem. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 100 ml wody. Dodać do zmiksowanych truskawek. Wymieszać. Dodać twarożek mielony, zmiksować. Dosłodzić do smaku (ja dałam 2 łyżki bo truskawki nie były zbyt słodkie). Wymieszać. W naczyniu żaroodpornym lub tortownicy wyłożonej folią ułożyć podłużne biszkopty. Zalać masą i odstawić do lodówki do stężenia. Wylałam najpierw troszkę masy bo biszkopty wypływały. Jak zastygło, dolałam resztę.W kubku rozpuścić różową galaretkę. W około 400 ml wrzątku. Przestudzić.Truskawki ułożyć na serniczku. Wylać galaretkę. Odstawić na 2-3h do lodówki do stężenia.
mamaugotowana
Alex_M
ja też już się nie mogę doczekać świeżych polskich! :)