Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mocno bananowe babeczki z bakaliami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Ostatnio córka wpadła w babeczkowy 'szał'. 2 razy w tygodniu pieczemy muffinki, które następnie są konsumowane i oceniane przez córkę i jej szkolne koleżanki. te wyszły baaardzo bananowe :)

Mocno bananowe babeczki z bakaliami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mocno bananowe babeczki z bakaliami

 

  • suche:
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • mokre:
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 mocno dojrzałe banany
  • oraz:
  • 3 łyżki złotych rodzynek
  • 2 łyżki pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Mocno bananowe babeczki z bakaliami
Do jednej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i otręby pszenne. Następnie dodać rodzynki (złote nigdy nie są suche więc ich nie namaczam wcześniej) i pestki dyni. Wymieszać.

Do drugiej miski wlać roztopione masło, wbić jajko, dodać jogurt. Wymieszać.

Banany obrać ze skórek, rozgnieść niedbale widelcem (córka rozgniatała banany i decydowała o wielkości grudek ) - wrzucić do mokrych składników. Wymieszać.

Zawartość obu misek połączyć, nałożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Mocno bananowe babeczki z bakaliami
w jednej misce połączyć mąkę z proszkiem, cukrem i otrębami
Mocno bananowe babeczki z bakaliami
następnie dodać miękkie rodzynki i pestki dyni
Mocno bananowe babeczki z bakaliami
w drugiej misce wymieszać jajko z jogurtem i roztopionym masłem
Mocno bananowe babeczki z bakaliami
zawartość obu misek połączyć przy pomocy łyżki
Mocno bananowe babeczki z bakaliami