czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Herbaciane babeczki z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszne, wilgotne babeczki ze słodką owocową niespodzianką. Idealne szczególnie na letnie popołudnie.

Herbaciane babeczki z musem truskawkowym

Składniki:

Herbaciane babeczki z musem truskawkowym

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 250g mąki pszennej,
  • 250g cukru,
  • 1/2 szklanki zielonej herbaty,
  • 200g masła lub margaryny,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem i mus:

  • 250g serka mascarpone,
  • 150g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200g truskawek (mogą być mrożone).

Sposób przygotowania:

Herbaciane babeczki z musem truskawkowym
1. Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić.

2. Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru. Miękkie masło utrzeć z serkiem mascarpone o temp. pokojowej i pozostałym cukrem. Na środku każdej babeczki zrobić mały otwór, włożyć w niego mus truskawkowy, można do tego użyć szprycy. Następnie udekorować kremem mascarpone i pozostałym musem.

Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy.