Sposób przygotowania:
Leniwe z ricottą
Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem a następnie dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 3 części i przekładamy na posypaną mąką stolnicę.
Z każdej porcji ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy po skosie na kawałki (małe lub większe-jak lubimy).
W dużym garnku zagotowujemy wodę z olejem i solą i do gotującej się wrzucamy kluski.
Gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wykładamy na talerz łyżką cedzakową.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z truskawkami, cukrem oraz śmietaną. Smacznego.
Dzielimy na 3 części i przekładamy na posypaną mąką stolnicę.
Z każdej porcji ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy po skosie na kawałki (małe lub większe-jak lubimy).
W dużym garnku zagotowujemy wodę z olejem i solą i do gotującej się wrzucamy kluski.
Gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wykładamy na talerz łyżką cedzakową.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z truskawkami, cukrem oraz śmietaną. Smacznego.
kuchenny świat
slodkokwasnakuchnia1
Dziękuje