slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Leniwe z ricottą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny, prosty w przygotowaniu i szybki obiad na słodko. Polecam podawać z sezonowymi owocami.

Leniwe z ricottą

Składniki:

Leniwe z ricottą

 

  • 250 g ricotty
  • jajko
  • cukier wanilinowy (16g)
  • ok. 1 szkl mąki pszennej + do podsypania
  • oraz : 2 l wody
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Leniwe z ricottą
Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem a następnie dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. 

Dzielimy na 3 części i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. 

Z każdej porcji ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy po skosie na kawałki (małe lub większe-jak lubimy). 

W dużym garnku zagotowujemy wodę z olejem i solą i do gotującej się wrzucamy kluski. 

Gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wykładamy na talerz łyżką cedzakową. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z truskawkami, cukrem oraz śmietaną. Smacznego.