Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki smakują naprawdę rewelacyjnie, a do tego są mięciutkie oraz bardzo puszyste. Czereśnie, truskawki oraz czekolada to naprawdę pyszne trio.

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą

9-10 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą

Owoce:

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą
Pokrojone truskawki i czereśnie powinny być jednakowej wielkości.

Truskawki pokroić w kostkę, a czereśnie już bez pestek na połowę.

Ciasto:

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą
Ciasto należy mieszać jedynie do połączenia się składników.

W jednej misce należy połączyć mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, i mleko z olejem.

Następnie wszystko wymieszać jedynie do połączenia się składników i na końcu do ciasta wmieszać owoce z posiekaną czekoladą.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Formę do pieczenia muffinek wysłać papierowymi papilotkami, które należy napełnić ciastem do 3/4 wysokości ich papilotek.

Pieczenie:

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.