Sposób przygotowania:
Leniwe z cynamonem
Ser przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodać ser, cynamon i żółtka, posiekać nożem. Następnie połączyć z pianą z białek i szybko zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 1 cm i pokroić w trójkąty o bokach 3 cm. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, polać zrumienionym masłem i posypać trzcinowym cukrem.
Rozwałkować na grubość 1 cm i pokroić w trójkąty o bokach 3 cm. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, polać zrumienionym masłem i posypać trzcinowym cukrem.