Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Leniwe z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kluseczki leniwe z dodatkiem mielonego cynamonu są bardzo smaczne i aromatyczne. Szybkie i łatwe do przygotowania.

Leniwe z cynamonem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Leniwe z cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Leniwe z cynamonem
Ser przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodać ser, cynamon i żółtka, posiekać nożem. Następnie połączyć z pianą z białek i szybko zagnieść ciasto.

Rozwałkować na grubość 1 cm i pokroić w trójkąty o bokach 3 cm. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, polać zrumienionym masłem i posypać trzcinowym cukrem.
Leniwe z cynamonem
Do przesianej mąki dodać ser, żóltka i cynamon.
Leniwe z cynamonem
Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek.
Leniwe z cynamonem
Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 1/2 cm.
Leniwe z cynamonem
Ciasto pokroić w paski a następnie w trójkąty.
Leniwe z cynamonem
Gotować w osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową.

Tagi:

leniwe kluski