Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem i pieczarkamiI
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski.
II
Zagnieść ciasto w misce. Uformować kulę i owinąć w folię. Włożyć do lodówki na 1h.
III
W międzyczasie przygotować wszystkie składniki do farszu. Pieczarki umyć i obrać ze skórki. Szpinak opłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Mozzarellę obtoczyć w posiekanej bazylii.
IV
Po 1h wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty. Dokładnie wypełnić brzegi i nakłuć widelcem. Gotową formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach Celsjusza przez 20 min.
V
Podczas pieczenia się tarty w piekarniku, przygotuj patelnię i rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor. Pieczarki pokrój w talarki i dodaj do cebuli. Smaż do odparowania wody. Przypraw granulowanym czosnkiem i solą czosnkową.
VI
Do pieczarek dodaj szpinak i smaż do zmniejszenia jego objętości i odparowania wody. Dopraw na koniec chilli w proszku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.
VII
Tartę wybrać z piekarnika. Na spodzie wyłożyć szpinak z pieczarkami. Mozzarellę pokroić w plasterki i położyć na wierzchu.
VIII
Wszystkie składniki na masę jajeczno - śmietanową przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
IX
Wylej masę jajeczną na farsz i udekoruj po wierzchu pokrojoną w kółeczka papryką.
Wstaw do piekarnika na kolejne 20 min.
Smacznego!