Sposób przygotowania:
Leniwe z sosem truskawkowym
Twaróg przeciśnij przez praskę albo przepuść przez maszynkę, oddziel białka od żółtek, żółtka dodaj do sera a białka ubij na niezbyt sztywną pianę. Tak ubite białka dodaj do masy serowej wraz z maką i cukrem, całość wyrób krótko do powstania jednolitego ciasta.
Wyrobione ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj wałeczek obficie posypując go mąką.
Ostrym, posypanym mąką nożem wycinaj kluski, gotuj je we wrzącej wodzie przez minutę od wypłynięcia, następnie odławiaj łyżką cedzakową i podawaj z przetartymi truskawkami
Wyrobione ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj wałeczek obficie posypując go mąką.
Ostrym, posypanym mąką nożem wycinaj kluski, gotuj je we wrzącej wodzie przez minutę od wypłynięcia, następnie odławiaj łyżką cedzakową i podawaj z przetartymi truskawkami