Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Leniwe z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie leniwe najlepiej smakują w sezonie, kiedy truskawki są najsłodsze i najbardziej soczyste, oczywiście w zimę można użyć truskawek mrożonych.

Leniwe z sosem truskawkowym

Składniki:

Leniwe z sosem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Leniwe z sosem truskawkowym
Twaróg przeciśnij przez praskę albo przepuść przez maszynkę, oddziel białka od żółtek, żółtka dodaj do sera a białka ubij na niezbyt sztywną pianę. Tak ubite białka dodaj do masy serowej wraz z maką i cukrem, całość wyrób krótko do powstania jednolitego ciasta.

Wyrobione ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj wałeczek obficie posypując go mąką.

Ostrym, posypanym mąką nożem wycinaj kluski, gotuj je we wrzącej wodzie przez minutę od wypłynięcia, następnie odławiaj łyżką cedzakową i podawaj z przetartymi truskawkami