Sposób przygotowania:
Leniwe pierogi z rodzynkami
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Gotowe odcedzamy. Jeszcze ciepłe dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ziemniaki całkowicie ostygły, wówczas jeszcze raz je ugniatamy, żeby zrobiły się pulchne.Na blat kuchenny wysypujemy mąkę i wykładamy na nią ziemniaki.
Na ziemniaki kruszymy ser biały. W środku robimy dziurkę i wbijamy w nią jajko oraz wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy rodzynki.Z wszystkich składników szybko zagniatamy jednolite ciasto twarogowo ziemniaczane. Następnie dzielimy je na części i z każdej formujemy wałeczek, lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki.
Leniwe układamy na ściereczce, wówczas spód nie będzie się przyklejał.W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy partie leniwych i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerzach.
Wierzch leniwych pierogów posypujemy cukrem, z boku wykładamy śmietanę wymieszaną z cukrem w której będziemy maczać kawałki leniwych z rodzynkami.
Na ziemniaki kruszymy ser biały. W środku robimy dziurkę i wbijamy w nią jajko oraz wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy rodzynki.Z wszystkich składników szybko zagniatamy jednolite ciasto twarogowo ziemniaczane. Następnie dzielimy je na części i z każdej formujemy wałeczek, lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki.
Leniwe układamy na ściereczce, wówczas spód nie będzie się przyklejał.W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy partie leniwych i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerzach.
Wierzch leniwych pierogów posypujemy cukrem, z boku wykładamy śmietanę wymieszaną z cukrem w której będziemy maczać kawałki leniwych z rodzynkami.