aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Leniwe pierogi z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo delikatne leniwe pierogi z dodatkiem soczystych pachnących rodzynek. Maja córka za nimi wprost przepada, więc jest to idealne danie na słodko dla najmłodszych.

Leniwe pierogi z rodzynkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Leniwe pierogi z rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Leniwe pierogi z rodzynkami
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Gotowe odcedzamy. Jeszcze ciepłe dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ziemniaki całkowicie ostygły, wówczas jeszcze raz je ugniatamy, żeby zrobiły się pulchne.Na blat kuchenny wysypujemy mąkę i wykładamy na nią ziemniaki.

Na ziemniaki kruszymy ser biały. W środku robimy dziurkę i wbijamy w nią jajko oraz wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy rodzynki.Z wszystkich składników szybko zagniatamy jednolite ciasto twarogowo ziemniaczane. Następnie dzielimy je na części i z każdej formujemy wałeczek, lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki.

Leniwe układamy na ściereczce, wówczas spód nie będzie się przyklejał.W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy partie leniwych i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerzach.

Wierzch leniwych pierogów posypujemy cukrem, z boku wykładamy śmietanę wymieszaną z cukrem w której będziemy maczać kawałki leniwych z rodzynkami.  
Leniwe pierogi z rodzynkami
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, ser, jajko i cukier.
Leniwe pierogi z rodzynkami
Na koniec do ziemniaków z serem dodajemy rodzynki.
Leniwe pierogi z rodzynkami
Zagniatamy ciasto i formujemy wałeczki, spłaszczamy i kroimy na kawałki.
Leniwe pierogi z rodzynkami
Pokrojone leniwe układamy na ściereczce, żeby nie przyklejały się do blatu.
Leniwe pierogi z rodzynkami
Gotyjemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.