Sposób przygotowania:
Pierogi leniwe z kaszą manną
2 łyżki masła utrzeć z żółtkiem dodać zmielony ser- wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę dodać do masy serowej dosypać kaszę mannę i mąkę pszenną wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąkę zagnieść ( jeśli za bardzo się klei dodać mąki pszennej ). Z ciasta uformować wałek , trochę go spłaszczyć i kroić na skos ( jak kopytka) . Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu . Kluski wyjmujemy minutę po wypłynięciu na wierzch ( należy jednak wcześniej spróbować jedną czy ciasto nie jest surowe w środku ). Na patelni zarumieniamy na suchej patelni, dodajemy masło i kiedy się rozpuści polewamy nim pierogi. Pierogi posypujemy cukrem brązowym (niekoniecznie) i serwujemy gorące.