SUPERPRZEPIS

Leniwe z patelni

  • 1
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Leniwe z patelni

Czy leniwe mogą być jeszcze bardziej leniwe? Ależ tak. Wystarczy je, zamiast gotowania, od razu usmażyć! Do nich odrobinka jogurtu greckiego i cukru pudru i pyszne danie gotowe.

Składniki:

Leniwe z patelni

 

Sposób przygotowania:

Leniwe z patelni

ETAP 1:

Leniwe z patelni
twaróg wrzucić do miski, zmieszać z cukrem i jajkiem

Do miski wrzucić twaróg, wsypać cukier i dodać jajka, całość dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Leniwe z patelni
do twarogu dodać mąkę i zagnieść jednolite ciasto

Następnie wsypać mąkę pszenną i zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Leniwe z patelni
z ciasta uformować spłaszczone wałeczki i pokroić je na kawałki

Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4. Z każdej części uformować wałeczek, spłaszczyć, pokroić po skosie.

ETAP 4:

Leniwe z patelni
kluseczki kłaść na niewielką ilość oleju, smażyć

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego, smażyć kluski z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać z jogurtem greckim (lub śmietaną), cukrem pudrem, można także z owocami.