Kuchniamaryny

Kuchniamaryny

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Likier jajeczny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny kobiecy likier jajeczny, uwielbiam zawsze jak mam szanse, że jest wódka to musi być advocat, najczęściej robię na okres świąteczny.

Likier jajeczny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Likier jajeczny

 

  • 7 żółtek
  • 100 g cukru
  • pół laski wanilii(ziarenka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g wódki
  • 250 g mleko zagęszczone słodzone

Sposób przygotowania:

Likier jajeczny
Do miski dodać żółtka, wsypać odmierzony cukier i cukier waniliowy, mikserem ucierać na puszystą masę jajeczną, dodać odmierzoną, wódkę, mleko zagęszczone ( można zamienić na niesłodzone, ale wtedy trzeba zwiększyć ilość cukru, ziarenka wanilii i miksować do uzyskania jednolitej masy, przelać do butelki wyparzonej i do lodówki. Przechowując w lodówce likier zgęstnieje. 
Likier jajeczny
ziarenka wanilii, oddzielone od laski :)
Likier jajeczny
pyszny gęsty advocat z wanilią, przelany do butelki