aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

likier espresso

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszny likier o smaku espresso

likier espresso

Składniki:

likier espresso

 

  • 250 ml wody (u mnie 400 ml),
  • 375 g cukru(u mnie 500 g cukru brązowego),
  • 375 ml zimnego espresso (u mnie 5 czubatych łyżek świeżo zmielonej kawy, zalanej 300 ml wody),
  • 250 ml syropu karmelowego (ja go nie dodałam, dlatego dodałam więcej cukru),
  • 250 ml spirytusu.

Sposób przygotowania:

likier espresso
Przepis pochodzi z książki "Likiery" Dr. Oetkera wydawnictwa Weltbild W rondelku gotujemy wodę z cukrem, tak by powstał nam syrop karmelowy, ciągle mieszamy. Gdy syrop już będzie gotowy, dolewamy zimną odcedzoną kawę (bez fusów). Na końcu dodajemy spirytus, wlewając go wolnym strumieniem. Likier jest gotowy od razu do spożycia.

Tagi:

kawa