Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Likier kawowy- kawówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodki, gęsty likier o głębokim, kawowym smaku

Likier kawowy- kawówka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Likier kawowy- kawówka

 

  • 250ml spirytusu
  • 2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 szklanki cukru
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Likier kawowy- kawówka
W garnku mieszamy dokładnie mleko, cukier i kawę. Całość gotujemy i studzimy. Do ostudzonego (!) mleka z dodatkami wlewamy małym strumieniem spirytus. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy do lodówki na parę dni, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Przed podaniem należy dokładnie wstrząsnąć butelkę. Kawówka najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Likier kawowy- kawówka
Mleko z kawą i cukrem po dokładnym pomieszaniu gotujemy i studzimy
Likier kawowy- kawówka
Spirytus należy dolewać do schłodzonej mieszaniny, bardzo wolno