jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Likier malinowy francuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Likier malinowy - to coś wspaniałego dla miłośników słodkich owocowych trunków

Likier malinowy francuski

Składniki:

Likier malinowy francuski

 

  • 1/2 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 3/4 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

Likier malinowy francuski
  Maliny wsypujemy do misy,najlepiej kamionkowej i  ucieramy z1 kg cukru na miazgę. Odstawiamy to na 2 dni w chłodne miejsce. Następnie zalewamy spirytusem, mieszamy i przecedzamy od razu  przez gęste sito. Po kilku dniach po wyklarowaniu, gdy osad opadnie - przelewamy likier  do butelek i odstawiamy na minimum 3 miesiące.szym czasie likier jest jeszcze lepszy. Jeśli chcecie mieć silniejszy trunek wlawamy 1 litr spirytusu.