Sposób przygotowania:
Limoncello czyli włoskie cytrynowe szaleństwo
Cytryny szorujemy dokładnie szczoteczką usuwając wosk ze skórki. Skórkę z cytryny obieramy najcieniej jak się da, tak aby nie było pod spodem białego albedo. Do dużego słoja wrzucamy same skórki z cytryny i zalewamy je spirytusem – słój zakręcamy i podstawiamy w ciemne miejsce na około 14 dni ( raz na jakiś czas potrząsamy słojem ). Po tym czasie skórka z cytryny powinna stać się biała, a spirytus powinien zabarwić się na piękny żółty kolor. Spirytus odcedzamy. W garnku zagotowujemy 0,5 litra wody ze szklanką cukru. Kiedy cukier się rozpuści, garnek odstawiamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia wody. Do zimnej wody z cukrem wlewamy nasz spirytus, całość mieszamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy jeszcze na minimum tydzień aby smaki się przegryzły. Limoncello jest świetną bazą do drinków, sprawdza się też w deserach , ale najlepszy jest mocno schłodzony i wypity z najbliższymi w Święta
marietta