Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Limoncello czyli włoskie cytrynowe szaleństwo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez żółtego, pachnącego latem i pitego właśnie w Wigilijny wieczór limoncello  . A, że likier ten potrzebuje trochę czasu aby nabrać i odpowiedniej barwy i smaku najwyższa pora zabrać się za robienie już dziś

Limoncello czyli włoskie cytrynowe szaleństwo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Limoncello czyli włoskie cytrynowe szaleństwo

 

  • 5 ładnych, dojrzałych cytryn
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wody
  • Szklanka cukru ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie likiery może zwiększyć ilość cukru do 2 szklanek )

 

Sposób przygotowania:

Limoncello czyli włoskie cytrynowe szaleństwo
Cytryny szorujemy dokładnie szczoteczką usuwając wosk ze skórki. Skórkę z cytryny obieramy najcieniej jak się da, tak aby nie było pod spodem białego albedo. Do dużego słoja wrzucamy same skórki z cytryny i zalewamy je spirytusem – słój zakręcamy i podstawiamy w ciemne miejsce na około 14 dni ( raz na jakiś czas potrząsamy słojem ). Po tym czasie skórka z cytryny powinna stać się biała, a spirytus powinien zabarwić się na piękny żółty kolor. Spirytus odcedzamy. W garnku zagotowujemy 0,5 litra wody ze szklanką cukru. Kiedy cukier się rozpuści, garnek odstawiamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia wody. Do zimnej wody z cukrem wlewamy nasz spirytus, całość mieszamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy jeszcze na minimum tydzień aby smaki się przegryzły. Limoncello jest świetną bazą do drinków, sprawdza się też w deserach , ale najlepszy jest mocno schłodzony i wypity z najbliższymi w Święta 
Limoncello czyli włoskie cytrynowe szaleństwo
Etap 1 Limoncello w w procesie przygotowywania