wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Nalewka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nalewka cytrynowa ma charakterystyczny smak lata.

Nalewka cytrynowa

Składniki:

Nalewka cytrynowa

 

  • skórka z 5 cytryn
  • syrop z 1 kg cukru i 1 l wody
  • 2 litry spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka cytrynowa
Z 5 dobrze wymytych cytryn obrać skórkę, tak aby nie było na nich białego miąższu. Namoczyć ją w 2 litrach spirytusu przez cała dobę. Z cukru i wody należy przygotować syrop.  Należy nie dopuścić by pozostały szumowiny.  Po kilkakrotnym zagotowaniu,  wlać do jeszcze gorącego syropu spirytus zlany ze skórek cytrynowych. Mieszać tak dłudo  żeby spirytus połączył się z syropem. Pozostawić do następnego dnia pod przykryciem. Trzymać zw zamkniętych butelkach.