szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Lizakoladki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lizakoladki czyli czekoladka w formie lizaka ukryta w cieście francuskim.

Lizakoladki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lizakoladki

 

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/2 tabliczki czekolady ( u mnie gorzka, ale może być również mleczna)
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Lizakoladki
Ciasto francuskie rozkładamy na płasko. Czekoladę dzielimy na kosteczki. Kostki czekolady układamy na cieście, w takiej odległości, aby móc zamknąć czekoladke w środku i połączyć boki. Wycinamy prostokaty ciasta. Zamykamy czekoladke w cieście, najlepiej za pomoca widelca. W każde ciasteczko wbijamy patyczek do loda. Rozkłądamy na blaszce na papierze do pieczenia. Smarujemy po wierzchu mlekiem i pieczemy w temp 180 stopni ok 15 minut. Po wyjęciu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Lizakoladki
Potrzebujemy ciasto francuskie dowolna czekolade i patyczki do lodów
Lizakoladki
Kostki czekolady układamy na kawałkach ciasta francuskiego
Lizakoladki
Zamykamy kostke czekolady w ciescie widelcem
Lizakoladki
Przygotowane lizakoladki smarujemy mlekiem i pieczemy.